Tori.fi

Valikko

tieliikennelaki

Talvirenkaiden käyttö eri ajoneuvoissa

Mikäli sää ja keliolosuhteet edellyttävät, on talvirenkaita (nastallisia tai nastattomia) käytettävä marraskuun alusta maaliskuun loppuun näissä ajoneuvoissa:

  1. henkilöautot (kokonaismassa enintään 3500kg)
  2. Pakettiautot
  3. Erikoisautot (kokonaismassa enintään 3500kg)
  4. Moottoripyörät ja mopot
  5. Perävaunut*

Talvirenkaita on käytettävä vetävillä akseleilla:

  1. kuorma-autoissa
  2. linja-autoissa
  3. kokonaismassaltaan yli 3,5 tonnia painavissa henkilö-, paketti- ja erikoisautoissa
  4. traktoreissa, jonka rakenteellinen nopeus on yli 60km/h

*Ajoneuvossa vedettävässä perävaunussa, jonka kytkentämassa on 750kg – 3500 kg eli käytännössä kaikissa jarrullisissa perävaunuissa.

lumipito.svgLaillisista talviolosuhteisiin hyväksytyistä renkaista tulee löytyä 3PMSF -merkintä eli merkki, jossa on kolme vuoren huippua, jonka sisällä on lumihiutale.

Lisätietoa talvirenkaiden käytöstä saat Rengas-Setin henkilökunnalta.

Talvirenkaiden vaihto sää- ja keliperusteiseksi

Uuden 1.6.2020 voimaan tulleen tieliikennelain mukaan talvirenkaita tulee käyttää marras-maaliskuun ajan, mikäli sää tai keli sitä edellyttävät. Vaikka uusi laki antaakin lisää vapautta rengasvalintojen suhteen, on Suomessa suositeltavaa käyttää talvella AINA talvirenkaita. Suomen keliolosuhteet vaihtelevat toisinaan äkillisesti, etenkin matkan taittuessa etelästä pohjoiseen tai päinvastoin. Vain pohjoismaisiin olosuhteisiin suunnitellut talvirenkaat ovat turvalliset käytettäväksi Suomessa talviaikaan.

Talvirenkaiden nastamäärien erot
Nastarenkaita käyttäessäsi ja uusiessasi sinun on syytä huomioida renkaiden nastamäärissä olevat erot. Nastojen määrän poikkeavuus renkaiden välillä ei saa olla yli 25%.


Markkinoilla on paljon erilaisella nastamäärällä olevia talvirenkaita, joissa nastojen määrät vaihtelevat 90 – 250 kappaleen välillä per rengas. Tämä tieto on syytä huomioida varsinkin silloin, jos olet vaihtamassa autoosi vain muutaman uuden renkaan neljän sijaan: Uudet renkaasi voivat sisältää enemmän tai vähemmän nastoja, kuin jo autossasi olemassa olevat. Mikäli renkaiden välinen nastamäärä on yli 25%, rengasyhdistelmä ei ole laillinen.

Helpoin tapa varmistua talvirenkaiden laillisuudesta on ottaa yhteyttä Rengas-Setin myyntiin, tai poiketa paikan päälle.

040 835 3036             Ota yhteyttä